Tuesday, July 13, 2010

Tiada yang syok selain TIDO


"Syok dapat tidoooo...."

Sape yang tidak suka bila dapat tidur,tidak kiralah sama ada tidur di rumah,office,dalam kereta asal dapat baring dengan selese pasti tidur punya..
Bagi pusher tidur dapat menghilangkan segala sakit kepala setelah seharian berfikir dan bekerja,aktiviti paling baik dan menjimatkan pun adalah tidur.Bila masa cuti pasti mempunyai masa yang banyak untuk kita mengisi masa itu dengan tidur..lepas bangun tidur kita tidur lagi..(jangan ikut amalan ini)
Pasti semua orang pernah merasa bila bangun pada waktu pagi,tidak kiralah sama ada mahu pergi bekerja,kuliah,sekolah pasti perasaan malas akan hadir dengan sendirinya.Nikmat tidur yang paling syok sekali apabila hujan.Bila terjadinya perkara sebegini baru tahu inilah salah satu nikmat hujan,dapatlah beri alasan lambat sikit.
Tidur juga banyak faedahnya dari segi kesihatan.ramai yang ambil ringan berkenaan dengan tidur.setiap tingkah laku,masa tidur,cara tidur,kekerapan tidur semuanya mempunyai peranan dan kesan tertentu.Kita sendiri perlu tahu bagaimana cara,masa dan kekerapan setiap kali kita tidur.
Dalam Islam sendiri ada menerapkan cara dan amalan yang perlu dipraktikan.Ini menunjukan agama islam sendiri mengalakan kita sendiri beribadat dan mengamalkan gaya hidup sihat walaupun semasa tidur.Untuk mendapatkan tidur yang lena ialah waktu tidur yang bersesuaian,cara pemakanan,seeloknya jangan memakan sebarang makanan yang berat seperti nasi sebelum tidur.Kitaran waktu tidur sebaiknya 8jam sehari juga banyak mempengaruhi kehidupan harian kita.
Kesimpulannya,tidur memang nikmat dan menyeronokan tetapi hendaklah mengikut cara dan masa yang betul untuk memastikan gaya hidup sihat.
~SEKIAN~

2 comments:

Hazzy Ishak said...

boleh pening kepala tidur lama²

Latest Entry Hazzy,
Predators - bukan calang² pemangsa, Gathering Geng Blogger 2010 Meriah dan Berinformasi dan Despicable Me-It's so fluffy, I'm gonna die!

Pusher Aries said...

memang pun...hari 2 balik dr gath tido lame2 bgun2 je sakit kple...